Gara-Gara Tayar Pancit, Kelisa Dapat Rim Baru Dan Tayar Secondhand

Bulan Oktober tahun lepas kelisa ni dah ditukar tayar, bocor sebab kena paku. Memang tak boleh tampal sebab paku masuk sampai ke dalam. Mujur hari tu habibi ada jadinya semua settle tukar 2 tayar tapi guna tayar secondhand je sebab kelisa ni umi hanya guna untuk ulang alik dari rumah ke rumah bonda.


Selain ke rumah bonda, kelisa ni paling umi suka sebab bila ke pasar, mudah nak parking selit-selit.

Beberapa minggu sudah, tayar belakang ni pancit tapi habibi dah masukkan angin guna alat yang dia beli. Dia siap pesan, balik nanti singgah kedai tayar tapi tengok ok jer tayar tu, malas pula nak singgah

Tup-tup jadi lagi, mujur habibi tak outstation atau kena kerja luar, jadi datanglah lagi untuk pam tayar dan peringat supaya pergi kedai tayar.



Kali ni memang akur la, takut kalau dia outstation naiya nak balik macam mana.



Tayar yang dibuka tu diirendam dalam air untuk tengok kalau bocor. Memang tau cara gini dan memang tak bocor tapi rupanya sebab lain yang menyebabkan angin keluar.


Rupanya sebab rim bengkok dan angin keluar dari situ. Pomen syorkan untuk tukar rim dan suggest ada rim baru untuk kelisa, RM350 untuk satu set.

Waktu nak pasang tayar lama tu, ada 2 biji tayar yang dah koyak dan bahaya. Memang sah-sah kena tukar.




Nilah rim baru yang kelisa abah dapat. Masish baru lagi tapi bila owner lama tukar ke rim yang lain, rim ni jadi secondhand.


Cantik dan sesuai betul dengan kelisa ni.


Ni proses memasukkan tayar pada rim. Huish renyah juga ni.

Lepas dimasukkan tayar, proses balancing pulak dilakukan dan sekali lagi dimasukkan kedalam air untuk check kalau ada bocor pada tayar. 




Kalau semuanya ok, baru dipasang pada tayar dan selesai.

Akhirnya umi belajar proses buka pasang tayar dan melayanglah duit tapi benda ni semua kena buat, kena tukar untuk langkah keselamatan.

Tiada apa yang percuma dan elok selamanya, macam kita juga. 

Tiber rasa macam bawa kereta baru pula dengan rim dan tayar ni. Nanti nak proses cat kereta dan mungkin makeup sikit kereta ni.

Moga ada rezeki untuk bagi kelisa ni selesa dipandu dan cantik dipandu.

Post a Comment

0 Comments